Kapusta młoda zasmażana
Inaczej zwana parzybrodą. a to z tytułu krojenia jej w długie paski. Rzecz banalnie prosta (nawet dla totalnych kulinarnych neptyków) w wykonaniu, stanowczo nie dietetyczna, ale niezastąpiona w okresie pojawiania się młodziutkich, zieloniutkich główek kapustki. Poezji smaku dodają równie świeżutki i zieloniutki koperek i (już mniej świeżutki bo suszony) kminek.
Porcje Czas przygotowania
4porcje ok 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje ok 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
20minut 30minut
Składniki
Przyprawy
Sposób przygotowania
  1. Główkę młodej kapusty przekroić, wciąć głąb. Pokroić w długie, cienkie paski i włożyć do garnka. Cebulę posiekać i dodać do kapusty. Posypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 min., aby kapusta zmiękła.
  2. Następnie wlać szklankę wody, włożyć liść laurowy i kminek, i gotować ok. 30 min.
  3. Boczek pokroić w kostkę i wytopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na tłuszczu przygotować złotą zasmażkę z łyżką mąki.
  4. Do ugotowanej kapusty dodać zasmażkę oraz sok z cytryny. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.

Podziel się: