Karkówka w sosie pieczarkowym

Jako żem prosty chłop, takoż i lubię proste potrawy, a najbardziej takie, które się „same robią”. To mięsko jest właśnie takim samograjem, trzeba tylko pilnować coby się nie przypaliło. Dodatki wedle uznania – u mnie makaron (rewelacja na drugi dzień), ale można też z kaszą albo ziemniakami. Jak kto lubi.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Karkówka w sosie pieczarkowym
Wydruk przepisu
Karkówka w sosie pieczarkowym
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  2. Mięso umyć, pokroić w kostkę i zrumienić ma silnie rozgrzanym smalcu, dodać połowę cebuli, posypać papryką i kiedy cebula się zeszkli, podlać wodą, dodać zioła i udusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Rozgrzać masło, zeszklić na nim resztę cebuli, dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia.
  4. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pieczarki, chwilę poddusić, wlać mąkę rozmieszaną z wodą i zagotować.
Inne informacje

W tym przypadku podana z makaronem, ale równie dobrze może być ryż lub kasza.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.