Keks z jabłkami

  • 22 czerwca 2016
  • Przez Artur
Keks z jabłkami
Wydruk przepisu
Z okazji dużej ilości jabłek pozwoliłem sobie zapirzyć przepis z bloga moich córek (tak samo często aktualizowany, jak ten). Jak pisze autorka, a z czym się zgadzam: Moje ulubione ciasto jest przy okazji najprostszym i najszybszym ciastem jakie robię. Przygotowanie zajmuje 20 minut, a reszta to już tylko pieczenie. Polecam leniwym łasuchom!
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka keksówka 20 minut
Czas gotowania
1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka keksówka 20 minut
Czas gotowania
1 godzina
Keks z jabłkami
Wydruk przepisu
Z okazji dużej ilości jabłek pozwoliłem sobie zapirzyć przepis z bloga moich córek (tak samo często aktualizowany, jak ten). Jak pisze autorka, a z czym się zgadzam: Moje ulubione ciasto jest przy okazji najprostszym i najszybszym ciastem jakie robię. Przygotowanie zajmuje 20 minut, a reszta to już tylko pieczenie. Polecam leniwym łasuchom!
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka keksówka 20 minut
Czas gotowania
1 godzina
Porcje Czas przygotowania
1 blaszka keksówka 20 minut
Czas gotowania
1 godzina
Składniki
Porcje: blaszka keksówka
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę.
  2. Jajka całe razem z cukrem ucieramy w mikserze.
  3. Dodajemy mąkę, olej i proszek. Miksujemy aż masa będzie jednolita i bez grudek.
  4. Wrzucamy do ciasta jabłka (i orzechy) i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to łyżką, nie mikserem).
  5. Przekładamy do keksówki (około 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę (przy krótszej formie czas będzie dłuższy, pieczemy do suchego patyczka).

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.