Kiełbasa krojona parzona
Porcje Czas przygotowania
220 cm kiełbasy ok 1godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
1,5 – 2godziny 24godziny
Porcje Czas przygotowania
220 cm kiełbasy ok 1godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
1,5 – 2godziny 24godziny
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Karczek umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, i pokroić w drobną kostkę (mniej więcej 1×1). Przełożyć do miski. Tłuszcz przepuścić przez maszynkę (jak najdrobniejsze sitko) 2 razy i włożyć do miski z mięsem.
  2. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu na pył. Do miseczki wlać wodę, wsypać przyprawy, obie sole, cukier, żelatynę i dobrze wymieszać.
  3. Wlać macerkę do mięsa i wyrabiać do momentu, gdy mięso zrobi się kleiste (od 10 – 15 minut).
  4. Namoczone (zgodnie z zaleceniami producenta) osłonki związać z jednej strony sznurkiem, nadziać przygotowaną masą, ubijając tak, aby wypełnić osłonkę i wypchnąć powietrze. Związać z drugiej strony i odłożyć na 24 godziny do lodówki.
  5. Włożyć do garnka (kiełbasy muszą być luźno ułożone) i zalać zimną wodą. Parzyć przez 1 – 1,5 godzin od momentu uzyskania temperatury 70 – 75°C.
  6. Po sparzeniu kiełbasy powiesić do obeschnięcia, a kiedy ostygnie włożyć do lodówki.
Inne informacje

Temperatura może się wahać między 70, a 90°C. Na stronie sklepu jest nawet napisane, że w tych osłonkach należy wyroby gotować, ale wtedy kiełbaska robi się sucha i lekko łykowata.
Jeżeli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem robota kuchennego to mieszanie można uskutecznić za pomocą haka do wyrobu ciasta drożdżowego. Polecam, człek się nie namęczy przy robocie, a i upaprane wszystko jakby mniej.
Za jednym zamachem zrobiłem wersję w osłonce i w szynkowarze. W formie szyneczki było niezłe, ale jak odstało swoje w lodówce…
“Smak” zawarty w galaretce wchłonął się do mięsa i wędlinka wyszła rewelacyjna.

Tak wyglądało po wyjęciu z szynkowara:

kiełbasa krojona

A tak wersja “osłonkowa”:

Kiełbasa krojona parzona

Podobne wpisy

Podziel się: