Kluski grysikowe

  • 23 kwietnia 2006
  • Przez Artur
Kluski grysikowe
Wydruk przepisu
Coś co osobiście uwielbiam i mógłbym to zreć do każdej (no prawie) zupy, ale nie wszyscy w chałupie za tym cudeńkiem przepadają. Proste (jak dla kogo), szybkie i tanie. Najlepiej zrobić zaraz przed podaniem, bo po (mniej więcej) 20 minutach z bulionu robi się jajeczno grysikowy ciućpajs. Można do nich (klusek znaczy) dołożyć świeżej, posiekanej natki pietruszki, kolendry albo innego zielonego, a w zimie spokojnie można dorzucić suszone zioła.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Kluski grysikowe
Wydruk przepisu
Coś co osobiście uwielbiam i mógłbym to zreć do każdej (no prawie) zupy, ale nie wszyscy w chałupie za tym cudeńkiem przepadają. Proste (jak dla kogo), szybkie i tanie. Najlepiej zrobić zaraz przed podaniem, bo po (mniej więcej) 20 minutach z bulionu robi się jajeczno grysikowy ciućpajs. Można do nich (klusek znaczy) dołożyć świeżej, posiekanej natki pietruszki, kolendry albo innego zielonego, a w zimie spokojnie można dorzucić suszone zioła.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Utrzeć dokładnie masło i stopniowo, cały czas ucierając, dodawać najpierw żółtka (po jednym), później białka (też po jednym), sól i gałkę, w końcu-niewielkimi porcjami-grysik.
  2. Masę starannie utrzeć i zostawić na 30 min.
  3. Gdy grysik napęcznieje, łyżką formować małe kluseczki i wkładać je do lekko osolonego wrzątku.
  4. Podawać do czystych zup lub polane stopionym masłem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.