Kopytka
Kopytka… Hmm. Potrawa, którą można zastosować do wszystkiego, bo jak dodać trochu cukru i śmietany to mamy deser. Jak je delikatnie przesmażyć w towarzystwie skwareczek i cebulki to mamy kolację (albo śniadanie), a jak je polać sosikiem i podać do duszonego mięsiwka z obowiązkową modrą kapustką to mamy ekskluzywne (no prawie że) drugie danie. Znaczy rzecz ze wszech miar uniwersalna. Żeby jeszcze przy niej tyle roboty nie było 😉 Zdjęcie autorstwa kolegi MAX’a (u Niego to się nazywa szagówki).
Porcje
6porcji
Porcje
6porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać obie mąki, wbić jaja, posolić, wyrobić ciasto.
  2. Na posypanej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko je spłaszczać, kroić ukośnie. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować w dużej ilości wody.
  3. Podawać ze skwarkami lub topionym masłem. Mogą być także dodatkiem do pieczeni.

Podziel się: