Taki tam niedzielnoobiadowy „eksperyment”. Postanowiliśmy sobie trochu schaboszczaka urozmaicić i w ten oto sposób powstała niespodziajka 😀
Wbrew pozorom mięso wcale nie jest tłuste, bo bardzo gorący tłuszcz robi z panierki praktycznie nieprzepuszczalną torebkę. Oczywiście przed podaniem kotlety należy odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki
- 4 plastry schabu
- 1 ogórek konserwowy
- 4 słupki żółtego sera
- 2 jajka
- musztarda
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- tarta bułka
- smalec do smażenia
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Schab rozbić na cienkie płaty, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, posmarować musztardą (nie całe, zostawić puste brzegi), ułożyć na nim kawałek korniszona i słupek żółtego sera, zawinąć jak roladkę i zaklepać końce. Panierować podwójnie w jajku i bułce tartej.
- Smażyć na mocno rozgrzanym i głębokim smalcu.
- Podawać z ziemniaczkami zapiekanymi lub frytkami i sałatkami lub sezonowymi surówkami.