Kotlet z niespodziajką

  • 4 września 2011
  • Przez Artur

Taki tam niedzielnoobiadowy „eksperyment”. Postanowiliśmy sobie trochu schaboszczaka urozmaicić i w ten oto sposób powstała niespodziajka 😀

Wbrew pozorom mięso wcale nie jest tłuste, bo bardzo gorący tłuszcz robi z panierki praktycznie nieprzepuszczalną torebkę. Oczywiście przed podaniem kotlety należy odsączyć na papierowym ręczniku.

Kotlet z niespodziajką
Wydruk przepisu
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Kotlet z niespodziajką
Wydruk przepisu
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Schab rozbić na cienkie płaty, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, posmarować musztardą (nie całe, zostawić puste brzegi), ułożyć na nim kawałek korniszona i słupek żółtego sera, zawinąć jak roladkę i zaklepać końce. Panierować podwójnie w jajku i bułce tartej.
  2. Smażyć na mocno rozgrzanym i głębokim smalcu.
  3. Podawać z ziemniaczkami zapiekanymi lub frytkami i sałatkami lub sezonowymi surówkami.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.