Krokiety ze szpinakiem a’la Justa
Rzecz raczej do działu kulinarne eksperymenty, ale jako, że Justyna uskuteczniła całkiem zjadliwe (rewelacyjne) naleśniki z moim znienawidzonym od czasów przedszkola szpinakiem i dało się to zjeść, takoż i postanowiłem ten jej eksperyment uwiecznić dla potomnych. Przepis jest obliczony na 5 porcji, pod warunkiem, że 1 osoba zje 1 naleśnik.
Porcje Czas przygotowania
5porcji 20minut
Czas gotowania
20-30minut
Porcje Czas przygotowania
5porcji 20minut
Czas gotowania
20-30minut
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Szpinak dokładnie opłukać, odciąć łodyżki, odstawić do odsączenia.
  2. Czosnek obrać drobniutko posiekać, lub przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  3. Na patelnię wylać odrobinę oliwy wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, dodać szpinak i smażyć do całkowitego odparowania płynu.
  4. Na naleśnikach układać cieniutką warstwę farszu, obok ułożyć starty ser, zawinąć i przesmażyć na patelni do zrumienienia.

Podziel się: