Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Kurczak

Kurczak po „chińsku”

 

Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto robi, nam to zajęło około 40 minut.


Kurczak po „chińsku”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Kurczak po „chińsku”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Dodatkowo
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia marchewki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Pierś umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić – cebulę w drobną kostkę, czosnek drobniutko posiekać.
  3. Papryki i marchewkę umyć, oczyścić (z papryk wyciąć gniazda nasienne) i pokroić w paski.
  4. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojonego kurczaka, oprószyć papryką i smażyć do zrumienienia.
  5. Dodać cebulę, chwilę smażyć (do zeszklenia) dodać czosnek, zamieszać i dolać 0,5 szklanki wody.
  6. W czasie smażenia kurczaka poddusić marchewkę – na patelni lekko rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić bez przykrywki ok. 15 minut na małym ogniu, często mieszając.
  7. Przygotować makaron – zalać wrzątkiem, odstawić na 2 minuty, odsączyć.
  8. Do gotowego kurczaka wrzucić marchewkę, pokrojone papryki, startą skórkę i sok z limonki, chwilę (mniej więcej 5 minut) smażyć, dodać makaron i nie wyłączając ognia dokładnie wymieszać.
  9. Przed podaniem posypać umytą i posiekaną bazylią.