Kurczak po „chińsku”

  • 22 czerwca 2016
  • Przez Artur

 

Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto robi, nam to zajęło około 40 minut.


Kurczak po „chińsku”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Kurczak po „chińsku”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Dodatkowo
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Pierś umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić – cebulę w drobną kostkę, czosnek drobniutko posiekać.
  3. Papryki i marchewkę umyć, oczyścić (z papryk wyciąć gniazda nasienne) i pokroić w paski.
  4. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojonego kurczaka, oprószyć papryką i smażyć do zrumienienia.
  5. Dodać cebulę, chwilę smażyć (do zeszklenia) dodać czosnek, zamieszać i dolać 0,5 szklanki wody.
  6. W czasie smażenia kurczaka poddusić marchewkę – na patelni lekko rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić bez przykrywki ok. 15 minut na małym ogniu, często mieszając.
  7. Przygotować makaron – zalać wrzątkiem, odstawić na 2 minuty, odsączyć.
  8. Do gotowego kurczaka wrzucić marchewkę, pokrojone papryki, startą skórkę i sok z limonki, chwilę (mniej więcej 5 minut) smażyć, dodać makaron i nie wyłączając ognia dokładnie wymieszać.
  9. Przed podaniem posypać umytą i posiekaną bazylią.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.