Łazanki z kapustą

  • 23 kwietnia 2006
  • Przez Artur
Łazanki z kapustą
Wydruk przepisu
Przepis zerżnięty na żywca z książki a że ta ostatnia „stara” jest okrutnie (data wydania to koniec lat 50, początek 60 XX wieku) więc i sposób przygotowania jest taki jaki jest, czyli dla młodych strasznie skomplikowany ponieważ kto to teraz łazanki robi? Po kluchy to się do sklepu chodzi. Przyznaję, że też do sklepu polazłem, bo mi się robić nie chciało, ale pamiętam, że moja Babcia takie łazanki robiła ręcznie. Co prawda Jej łazanki to był raczej dodatek do bigosu, bo oprócz grzybów zawsze się w nich znalazła słuszna porcja mięsiwa różnistego, nie koniecznie przygotowywanego do tychże łazanek, ale często to były „resztki”, które w jakiś sposób trza było „zutylizować”.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Łazanki z kapustą
Wydruk przepisu
Przepis zerżnięty na żywca z książki a że ta ostatnia „stara” jest okrutnie (data wydania to koniec lat 50, początek 60 XX wieku) więc i sposób przygotowania jest taki jaki jest, czyli dla młodych strasznie skomplikowany ponieważ kto to teraz łazanki robi? Po kluchy to się do sklepu chodzi. Przyznaję, że też do sklepu polazłem, bo mi się robić nie chciało, ale pamiętam, że moja Babcia takie łazanki robiła ręcznie. Co prawda Jej łazanki to był raczej dodatek do bigosu, bo oprócz grzybów zawsze się w nich znalazła słuszna porcja mięsiwa różnistego, nie koniecznie przygotowywanego do tychże łazanek, ale często to były „resztki”, które w jakiś sposób trza było „zutylizować”.
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Ciasto
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Z mąki, jajka i kilku łyżek wody (zależnie od suchości mąki i wielkości jajka) zagniatamy twarde ciasto. Dobrze wyrabiamy, aby było gładkie, elastyczne i lśniące.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na placki, podsuszamy, zwijamy w rulon i kroimy w paski, a później w kwadraciki lub romby. Rozsypujemy łazanki na stolnicy, żeby nieco przeschły.
  3. Gotujemy w posolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy i mieszamy z łyżką masła.
  1. Namoczone grzyby gotujemy 40 min do miękkości w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy (wywar zachować) i drobno kroimy.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby i dusimy pod przykryciem do miękkości (1 godz). Kiedy płyn wyparuje, podlewamy wywarem z grzybów. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy gorącą kapustę z łazankami.
  3. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym masłem, wysypujemy bułką tartą, wkładamy łazanki i zapiekamy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.