Leczo inaczej

  • 22 października 2016
  • Przez Artur

Z tytułu letnich wspomnień i napotkania na bazarku żółtych papryczek postanowiliśmy z Koleżanką Małżonką zrobić leczo.

Jak pisałem wcześniej, nie wiem ile jest w tym oryginalnej węgierskiej potrawy, ale po zjedzeniu (paliło jak diabli) stwierdziliśmy, że dobre toto było. Może to zasługa doprawienia, może tęsknoty za latem, a może… Ciort znajet – jak mawiają Rosjanie.

Nie wiem co się porobiło, ale ostatnimi czasy bardzo mi smakują jarzynowe potrawy.

Leczo inaczej
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Leczo inaczej
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
3 osoby 20 minut
Czas gotowania
45 minut
Sposób przygotowania
  1. Papryczki umyć, wyciąć pestki i pokroić w paseczki (jak jest większa to przekroić jeszcze na pół).
  2. Cukinię po umyciu pokroić w kostkę. Pestki można zostawić, ale jeżeli cukinia jest większa trzeba je wyjąć.
  3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  4. Pomidory po lekkim sparzeniu i wycięciu ogonków pokroić w ćwierć plasterki (znaczy najpierw na pół, potem na plasterki, które przeciąć jeszcze na pół).
  5. Kiełbasę pokrojoić w kostkę.
  6. Do sporego garnka włożyć – kiełbasę, cebulę, paprykę i cukinię (kolejność jest ważna), przykryć to wszystko pomidorami, na które wysypać przyprawy bez soli i pieprzu. Przykryć, postawić to wszystko na średnim gazie i zagotować. Po mniej więcej 10 minutach zamieszać, zmniejszyć ogień i dusić około 30 minut.
  7. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, jeżeli jarzyny puściły dużo soku, odparować, wbić jajka, rozmieszać i chwilkę podgotować.
  8. Podawać z pieczywem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.