Leczo

  • 2 października 2008
  • Przez Artur

Chyba ostatnie już w tym roku, bo papryczki „leczowe” się już kończą i trza będzie do przyszłego roku poczekać. Niby w siupermarkietach wszystko jest, ale te zimowe jakoś mi nie podchodzą, nie ten smak.
Tak swoją drogą ciekaw jestem czy Węgrzy mają taką odmianę swojej potrawy, czy to jest tak jak ze śledziem po japońsku.

Leczo
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas gotowania
ok 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas gotowania
ok 30 minut
Leczo
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas gotowania
ok 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas gotowania
ok 30 minut
Składniki
Przyprawy
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w ósemki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku ułożyć warstwami: kiełbasę, cebulę, paprykę i pomidory, zalać wszystko oliwą i udusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić leczo pieprzem i papryką, i jeżeli jest za dużo płynu, odparować lekko. Do miękkiej potrawy dodać roztrzepane jajka i zagotować.
  3. Podawać z pieczywem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.