Letnia zupa jarzynowa

  • 22 sierpnia 2016
  • Przez Artur

Zupę jarzynową to chyba każdy zrobić potrafi, ale gdyby nie…

Pomysł Koleżanki Małżonki, wykonanie (prawie w całości) moje. Zapomniałem, że w domu jest główka „swojskiej” kapustki i takież same pomidorki, ale pomimo braku tychże zupka była wyśmienita.


Letnia zupa jarzynowa
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
ok 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
ok 2 godziny
Letnia zupa jarzynowa
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
ok 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 30 minut
Czas gotowania
ok 2 godziny
Składniki
Wywar
Jarzyny
Dodatkowo
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Indyka wkładamy do gara, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy wywar zawrze zmniejszamy ogień i dodajemy sól, wegetę, lubczyk i oregano.
  2. Jarzyny obieramy, kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na 2 - 3 części.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera, posypujemy ostrą papryką i delikatnie podsmażamy. Kiedy jarzyny zrobią się lekko "przezroczyste" wrzucamy je do wywaru, a na patelnię dajemy fasolkę i czynność powtarzamy (bez paprykowania). Na końcu podsmażamy ziemniaki, które lekko oprószamy tymiankiem i również wrzucamy do zupy.
  4. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy kalafiora i pieprz kajen.
  5. Przed podaniem zupkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, kurkumą i posiekaną natką pietruszki. Można zabielić śmietanką.
Inne informacje

To nie pierwszy przepis, w którym nie podaję dokładnych ilości przypraw. Niby się to robić powinno, ale każdy ma swoje smaki i jeden walnie łychę ostrej papryki, a drugi przy szczypcie będzie się dusił. Przepisem wyjściowym do tej zupy to włoska zupa Minnestrone, którą raz robiłem i była rewelacyjna.

Wegeta jest "domowa", własnoręcznie przygotowana.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.