Majonez domowy

  • 26 października 2016
  • Przez Artur

Zrobiliśmy sobie surówkę do obiadu, ale nie mieliśmy pomysłu na dodatek. Pierwsza myśl – sos vinaigrette. Nieeee… No to może majonez? Tu Koleżanka Małżonka stwierdziła, że może być, ale przecie w sklepowym jest cukier, a Ona…

Ok. Tradycyjnie internety (bo szybciej niż w książkach), przepisy, jeden, drugi… nasty. Mam. Poskładałem do kupy (jakby było co przy produkcji majonezu składać) i zamięszałem, oczywiście przy pomocy robota. Kilka dni wcześniej uskuteczniłem domową musztardę, więc majonez ma delikatne gorczycowe kropeczki, ale nic to.

Zakwaszanie – tu się pojawił następny problem, bo czym? W przepisach stał ocet – od zwykłego spirytusowego – po jakieś octy śliwkowe. Stanęło na cytrynie. Niby ok, ale smak siakiś taki… Koleżanka Małżonka przypomniała, że przecie mamy w chałupie ocet winny więc sru i próbujemy.

Koniec końców, po dosmaczeniu solą i świeżo zmielonym pieprzem Małżonka stwierdziła, że jest dobry, ale że dałem (co jest prawdą) za dużo oleju.

Majonez domowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0,5 l 15-20 minut
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0,5 l 15-20 minut
Majonez domowy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0,5 l 15-20 minut
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0,5 l 15-20 minut
Składniki
Porcje: słoik 0,5 l
Sposób przygotowania
  1. Jajko sparzyć i rozdzielić. Żółtko wrzucić do misy miksera, dodać musztardę, dobrze rozmieszać, po czym cienkim strumieniem wlewać olej.
  2. Pod koniec, ciągle mieszając dodać sól, cukier i dosmaczać pieprzem.
  3. Gotowy majonez przechowywać w słoiczkach w lodówce.
Inne informacje

Można go później modyfikować wedle własnego uznania, dodając zioła, czy ostre przyprawy,

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.