Makaron z mąki żytniej
Czas przygotowania
20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
ok 3minuty ok 2godzin
Czas przygotowania
20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
ok 3minuty ok 2godzin
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wybić jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, trzeba dolać odrobinę wody.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy do pożądanej grubości ( znaczy jak kto lubi) i odstawiamy do wyschnięcia, czyli mniej więcej około godziny, na bawełnianej ściereczce.
  3. Po wyschnięciu kroimy placki na paski, przesypujemy je mąką i układając jeden na drugim, kroimy na nitki. Odstawiamy na 20 – 30 minut do przeschnięcia.
  4. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody około 3 minut.

Podobne wpisy

Podziel się: