Musztarda domowa

  • 5 listopada 2016
  • Przez Artur

Zrobiłem se musztardke. Takom swojskom, bo ta sklepowa jakoś mi przestała podchodzić i stwierdzam – warto było. Do tego roboty to przy tym niewiele, a praktycznie wcale nie ma, więc dla mnie rewelacja.

Pierwszą razą wyszło coś, co teoretyczni musztardę przypominało, ale bliżej temu było do chrzanu i w smaku i w zapachu i w konsystencji. Ani tego rozsmarować, ani nakłaść na kupkę. Jednym słowem dziadostwo, choć zrobione zgodnie z przepisem.
Tym razem mi się pizgło w czytaniu i zalałem gorczycę całym maceratem. Po odstaniu okazało się, że ziarenka owszem wchłonęły płyn, ale zalewy zostało jeszcze sporo. Przy miksowaniu zaczęło się jakieś taki nijakie robić, więc dodałem wody i następna rewelacja, wyszedł lekko rzadkawy, ale krem. Pod koniec „etapu produkcyjnego” dosypałem wszystko co mi w ręce wpadło, a co (moim zdaniem) doskonale do musztardki domowej pasuje i spasowało. Co prawda ostrością dawało tak, że aż mi się zatoki przeczyściły, ale koniec końców (czyli po 2 dniach) ostrość popuściła i odważyłem się zjeść ją w towarzystwie pieczonego  peklowanego boczku i swojskiego chlebusia.

Musztarda domowa
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 l ok 30 minut
Czas oczekiwania
24 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 l ok 30 minut
Czas oczekiwania
24 godziny
Musztarda domowa
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 l ok 30 minut
Czas oczekiwania
24 godziny
Porcje Czas przygotowania
1 słoiczek 0,3 l ok 30 minut
Czas oczekiwania
24 godziny
Składniki
Dodatkowo
Porcje: słoiczek 0,3 l
Sposób przygotowania
  1. Oba rodzaje gorczycy zalewamy mieszanką wody i octu, zamykamy szczelnie i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Im dłużej się moczy, tym łatwiej ją zblendować.
  2. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy cukier, ulubione przyprawy i miksujemy na gładką masę (obroty max 2, inaczej strasznie rzuca), dolewając stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Inne informacje

Musztarda jest gotowa już po 3 dniach, ale najlepsza jest po mniej więcej tygodniu przegryzania się. Proporcje wody i octu można zmieniać, w przepisie podałem zalewę „łagodną” (ponoć). Zamiast cukru można dać miód, albo w ogóle nie słodzić.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.