Okoń morski pieczony w pergaminie
Się Izie ryby zachciało, przez owadowe reklamy w telewizorze, tak i dzisiaj eśmy się do rzeczonego owada udali w celu zakupienia owych reklamowanych ryb. Tanie to one nie są (jakoś tak 3 dychy kilo), ale czego się nie robi dla zachciewajek, zwłaszcza że Iza przyprawiła rybki tak, że ino paluchy oblizywać. Trochu się nakombinowała przy zawijaniu, ale po kilku próbach poszło i blachy z pakuneczkami wylądowały w piekarniku. Poniżej zaznaczyłem, coby papier olejem nasmarować, bo myśmy tego nie zrobili i się trochu przykleiło. Podane rybki zostały w otoczeniu pieczonych ziemniaczków i duszonej marchewki, co przy tej ostatniej może się wydawać nieco dziwnym zestawieniem, ale koniec końców okazało się strzałem w dziesiątkę.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozmaryn rozetrzeć w moździerzu z sokiem z cytryny i solą, dolać oliwy i odstawić.
  2. Ryby umyć, obciąć głowy (niekoniecznie), oprószyć solą i pieprzem, a w środku rozsmarować pół łyżeczki pasty z rozmarynu.
  3. Zawinąć w pergamin, skropić oliwą (z obu stron, inaczej pergamin się przyklei) i piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 25 – 30 minut.
Pozostałe informacje

Tak wyglądało na talerzu (uwaga jestę fotografę)

Okoń morski