Pierogi z serem

Pierogi z serem
Wydruk przepisu
Niby taki nic, a jakie dobre. Osobiście zrobić nie umiem (w każdym razie nie próbowałem), ale od czego kowal ma szczypce 😉 Danie popisowe Koleżanki Małżonki. Nie ukrywam, że wolę z mięsem i grzybami, względnie z kapustą i grzybami, ale tymi z serowym nadzieniem też nie pogardzę. Swoją drogą nadziewalność tego ciasta ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia nadziewającego.
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Pierogi z serem
Wydruk przepisu
Niby taki nic, a jakie dobre. Osobiście zrobić nie umiem (w każdym razie nie próbowałem), ale od czego kowal ma szczypce 😉 Danie popisowe Koleżanki Małżonki. Nie ukrywam, że wolę z mięsem i grzybami, względnie z kapustą i grzybami, ale tymi z serowym nadzieniem też nie pogardzę. Swoją drogą nadziewalność tego ciasta ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia nadziewającego.
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatki (niekoniecznie)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Ser zemleć w maszynce, wyrobić z solą i żółtkami.
  2. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką pierożki i nadziewać masą serową.
  3. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody.
  4. Podawać ze skwarkami lub śmietaną i cukrem.
Inne informacje

Przepis jest „stary”, znaczy ma około 50 lat (tyle miała książka, z której przepis wzięliśmy), stąd mielenie sera. jak ktoś lubi tradycję w kuchni, to proszę bardzo, leniwym polecam kupienie gotowej masy serowej, względnie już zmielonego sera.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.