Placki z cukinii

  • 17 sierpnia 2016
  • Przez Artur

Jako że cukinia latoś obrodziła, trza ją było jakoś zagospodarować. Justyna podesłała przepis (tradycyjnie zapitolony z internetów), a Koleżanka Małżonka go wykonała z moją skromną pomocą.
Fajne, chrupiące, doskonałe by były jako dodatek do mięsnego sosu.

Placki z cukinii
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
3 porcje 25 minut
Czas gotowania
ok 15 minut
Porcje Czas przygotowania
3 porcje 25 minut
Czas gotowania
ok 15 minut
Placki z cukinii
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
3 porcje 25 minut
Czas gotowania
ok 15 minut
Porcje Czas przygotowania
3 porcje 25 minut
Czas gotowania
ok 15 minut
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz, i mieszamy. Wrzucamy jajko i cały czas mieszając dolewamy powolutku mleko. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na placki z jabłkami.
  2. Cukinię ścieramy na tarle (grube oczka), mieszamy z drobno startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i delikatnie solimy. Odciskamy nadmiar soku i łączymy z ciastem.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kładziemy łyżkę masy i smażymy placki do zrumienienia (mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony).
Inne informacje

Niepotrzebnie wymyśliłem, żeby do masy dodać, wcześniej usmażony i pokrojony w kostkę, filet z kurczaka i się placuszki letko rozlatały.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.