Placki z cukinii
Porcje Czas przygotowania
3porcje 25minut
Czas gotowania
ok 15minut
Porcje Czas przygotowania
3porcje 25minut
Czas gotowania
ok 15minut
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz, i mieszamy. Wrzucamy jajko i cały czas mieszając dolewamy powolutku mleko. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na placki z jabłkami.
  2. Cukinię ścieramy na tarle (grube oczka), mieszamy z drobno startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i delikatnie solimy. Odciskamy nadmiar soku i łączymy z ciastem.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kładziemy łyżkę masy i smażymy placki do zrumienienia (mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony).
Pozostałe informacje

Niepotrzebnie wymyśliłem, żeby do masy dodać, wcześniej usmażony i pokrojony w kostkę, filet z kurczaka i się placuszki letko rozlatały.

Podziel się: