Placki z kurczakiem

  • 18 grudnia 2011
  • Przez Artur
Placki z kurczakiem
Wydruk przepisu
Przepis dostałem od Sąsiadki i razem z Młodą eśmy go uskuteczniliśmy. Koleżanka Małżonka strasznie jojczyła później, bośmy bajzlu w kuchni narobili okrutnego, ale warto było. Placki po przestygnięciu można przechowywać w lodówce do tygodnia, warunek – szczelnie zamykany plastikowy pojemnik. Ja odgrzewałem w mikrofalówce i stwierdziłem, że po tygodniu były jeszcze lepsze niż świeże.
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Placki z kurczakiem
Wydruk przepisu
Przepis dostałem od Sąsiadki i razem z Młodą eśmy go uskuteczniliśmy. Koleżanka Małżonka strasznie jojczyła później, bośmy bajzlu w kuchni narobili okrutnego, ale warto było. Placki po przestygnięciu można przechowywać w lodówce do tygodnia, warunek – szczelnie zamykany plastikowy pojemnik. Ja odgrzewałem w mikrofalówce i stwierdziłem, że po tygodniu były jeszcze lepsze niż świeże.
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Filet, oczyszczone papryki, cukinię i cebule pokroić w kostkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną ostrej papryki w proszku, wymieszać z majonezem i odstawić do „naciągnięcia”.
  2. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodawać po jednym żółtku i obie mąki (trzeba wsypywać powoli, żeby ciasto nie klapnęło).
  3. Gdy uzyskamy ciasto o konsystencji ciasta na biszkopt, wlać je do jarzyn z kurczakiem, wymieszać delikatnie i smażyć na tłuszczu jak placki ziemniaczane.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.