Potrawka „Drugie życie kotleta”

  • 3 listopada 2013
  • Przez Artur
  • Home
  • Indyk
  • Potrawka „Drugie życie kotleta”
Potrawka „Drugie życie kotleta”
Wydruk przepisu
Tytuł lekko przewrotny, ale jako że zostało sporo mielonych z indyka, a wyrzucić przecie szkoda, takoż i „powstała” na szybko potrawka. Nawet toto zjadliwe było.
Porcje
3 porcje
Porcje
3 porcje
Potrawka „Drugie życie kotleta”
Wydruk przepisu
Tytuł lekko przewrotny, ale jako że zostało sporo mielonych z indyka, a wyrzucić przecie szkoda, takoż i „powstała” na szybko potrawka. Nawet toto zjadliwe było.
Porcje
3 porcje
Porcje
3 porcje
Składniki
Sos
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki (jak są mniejsze to w ćwiartki), kotlety kroimy w kwadraty (wielkość wedle uznania). Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i kiedy się przyrumienią dodajemy pokrojone kotlety, dobrze podgrzewamy i dodajemy cebulkę, a kiedy się zeszkli posiekany czosnek, podlewamy wodą (mniej więcej 3/4 szklanki), przykrywamy i dusimy ok 15 – 20 minut.
  3. Na koniec duszenia wrzucamy paprykę i podgrzewamy wszystko na malutkim ogniu (ma tylko delikatnie pyrkotać) mniej więcej 10 minut. Na ostatek wlewamy mąkę rozrobioną z wodą, aby sos delikatnie zagęścić.
  4. Podajemy z kaszą gryczaną (może być z torebki) i korniszonem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.