Pstrąg z pieca

  • 2 grudnia 2014
  • Przez Artur

Pstrąg z pieca

Tak to jest jak się z córką na zakupy chodzi 😀

Pomysł na obiad powstał podczas niedzielnych zakupów, czyli łażenia po siupermarkietach, a tytuł wziąłem „z powietrza”. Ogólnie dało się zjeść, aczkolwiek (jak dla mnie) za bardzo było czuć cytrynę.


Pstrąg z pieca
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Pstrąg z pieca
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 20 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
  2. Cytrynę parzymy i kroimy w plastry.
  3. Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą oprószamy porządnie solą, a do środka wkładamy po pół gałązki rozmarynu, kilka plasterków czosnku i plaster zmrożonego masła, a na wierzch kładziemy po dwa plastry cytryny.
  4. Blachę smarujemy sklarowanym masłem, układamy ryby, wkładamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
  5. Podajemy z sezonowymi surówkami.
Inne informacje

Jeżeli ktoś nie lubi mocnego aromatu cytryny, plasterki układamy pod koniec pieczenia (tak mniej więcej 5 minut przed końcem).

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.