Pstrąg z pieca
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
20minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
  2. Cytrynę parzymy i kroimy w plastry.
  3. Ryby myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą oprószamy porządnie solą, a do środka wkładamy po pół gałązki rozmarynu, kilka plasterków czosnku i plaster zmrożonego masła, a na wierzch kładziemy po dwa plastry cytryny.
  4. Blachę smarujemy sklarowanym masłem, układamy ryby, wkładamy do rozgrzanego do 150°C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
  5. Podajemy z sezonowymi surówkami.
Pozostałe informacje

Jeżeli ktoś nie lubi mocnego aromatu cytryny, plasterki układamy pod koniec pieczenia (tak mniej więcej 5 minut przed końcem).

Podziel się: