Racuchy

Kiedyś jadałem takie zrobione przez Babcię, na “swojskim” kwaśnym mleku i z jabłkami z ogródka. Te też były dobre, ale jakoś smak inny.

Racuchy
Wydruk przepisu
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Racuchy
Wydruk przepisu
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Z białek ubić sztywną pianę, wsypać cukier w dalej ubijając dodawać kolejno żółtka.
  3. Gdy rozczyn podrośnie, dodać resztę mąki, stopione masło oraz ubite jajka i wyrobić drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Na patelni rozgrzać smalec, wykładać łyżka porcje ciasta, wyrównać je i rumienić z obu stron.
  5. Usmażone racuchy (powinny mieć grubość 1-1,5 cm) wyłożyć na ogrzany półmisek i posypać przez sitko cukrem pudrem z wanilią. Oddzielnie w dzbanuszku podać syrop malinowy, wiśniowy lub truskawkowy.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.