Rolada ze schabu

  • 7 kwietnia 2012
  • Przez Artur

Myślałem, myślałem i wymyślałem, jak zrobić coś co ładnie wygląda (nie sugerować się zdjęciem) i nie najgorzej smakuje. Trochu roboty z tym było, ale się opłaciło.

Rolada ze schabu
Wydruk przepisu
Porcje
1 rolada
Porcje
1 rolada
Rolada ze schabu
Wydruk przepisu
Porcje
1 rolada
Porcje
1 rolada
Składniki
Dodatkowo
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka smalcu do pieczenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
Porcje: rolada
Sposób przygotowania
  1. Schab umyć, osuszyć i rozkroić ostrym nożem tworząc płat, rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, zrolować, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. W tym czasie obrać pieczarki, cebulę i czosnek. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, oprószyć ją odrobiną ostrej papryki i kiedy się zeszkli dodać pieczarki i czosnek, zesmażyć na rumiano i odstawić do wystygnięcia.
  4. Pierś z indyka opłukać, osuszyć i zemleć razem z pieczarkami na drobnym sitku.
  5. Rozłożyć na rozwiniętym mięsie zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy jednym boku, zrolować i obwiązać sznurkiem jak baleron, lub spiąć wykałaczkami, obsypać majerankiem, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę smalcu, podlać połową szklanki wrzątki, przykryć naczynie lub owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec 80 minut w temperaturze 180˚C (termoobieg), po 35 minutach wyjąć, polać wytworzonym sosem i piec dalej. Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.
  7. Podawać na ciepło jako samodzielne danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.