Rolady wołowe
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.
  2. Każdy plaster przyprawiamy, smarujemy musztardą i kładziemy pasek słoniny, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli.
  3. Zwijamy ściśle w rulon i obwiązujemy nitką, lub spinamy klamerkami.
  4. Obsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, podlewamy wodą i dusimy do miękkości*.
  5. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z rondla i do sosu dodajemy pokruszony chleb. Mieszamy do momentu „rozpuszczenia”, wkładamy z powrotem mięso i podgrzewamy przez kilka minut.
  6. Podajemy w towarzystwie klusek śląskich lub piure ziemniaczanego i modrej kapusty.
Inne informacje

*Duszenie trwało około 3 godzin (tak raczej więcej niż mniej), a to dlatego, że wołowina jest raczej twarda. Trzeba uważać, żeby jej nie przesuszyć. Będzie co prawda miękkie, ale przy tym będzie się „ciągnąć” jak guma do żucia.
Po uduszeniu mięso dobrze jest zostawić przez kilka minut żeby „odpoczęło”, fajnie naciąga smakiem sosu i robi się jakby „miększe”.

W naszym przypadku w sosie wylądowały wcześniej podsmażone na maśle pieczarki, ale wedle mnie to zbędny dodatek.

Podziel się: