Sałata z białą rzodkwią

  • 14 listopada 2016
  • Przez Artur

Zastanawialiśmy się co można zrobić z białej rzodkiewki, a jako że jestem szczęśliwym posiadaczem dosyć sporej kulinarnej biblioteczki, postanowiłem ją przekopać.

Znalazłem, nie tak starą bo z przed 9 lat, książeczkę pod uroczym tytułem „Czarujący świat surówek”, w której to książeczce odkryłem dwa przepisy na sałatki z białą rzodkwią. Niestety nie miałem wszystkich potrzebnych składników, aby wykonać którąś z nich. Po krótkim namyśle postanowiłem je połączyć, lekko przy tym modyfikując i tak wyszła nasza surówka. Największą zagwozdką był sos, no bo kto to widział, żeby miód z octem mięszać, ale ku mojemu zaskoczeniu ( nigdy czegoś takiego nie jadłem) sam sos był dosyć ciekawy w smaku, a w połączeniu z resztą ingrediencji okazał się być strzałem w dziesiątkę.

Sałata z białą rzodkwią
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Sałata z białą rzodkwią
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 30 minut
Sposób przygotowania
Sos
  1. Ocet utrzeć w miseczce z miodem i dodajemy kilka łyżeczek wody do uzyskania sosu.
  1. Sałatę umyć, odwirować i porwać palcami na kawałki. Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, odwirować i posiekać.
  2. Wszystkie składniki włożyć do miski, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem, wlać sos i dobrze wymieszać.
  3. Podawać do dań obiadowych lub potraw z grilla.
Inne informacje

Przepisy których „użyłem" to „Surówka z białej rzodkwi z sałatą” i „Surówka z białej rzodkwi z ogórkiem”, a książeczka jest autorstwa Pani Jolanty Muras i została wydana w 2007 roku.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.

  • piegusek

    ciekawe zestawienie, zdecydowanie do wypróbowania bo rzodkiew uwielbiam:)

  • Ciekawe to mało powiedziane 😀

  • Prawie wszystkie winegrety osładzam miodem, bo nie przepadam za kwaśnym ( dlatego teī nie przepadam za sosem na winie ). Fajna sałatka. Jak sądzisz, czy można z rukolą – za lodową też nie przepadam -? Albo raszponką?
    Ewa

    • Szczerze to nie próbowałem, ale na mój gust jako „wypełniacz” możesz dać rukolę. Ciekaw jestem jaki by to miało smak 😉