Sałatka z makaronem ryżowym
Porcje
4porcje
Porcje
4porcje
Składniki
Dressing
Sposób przygotowania
  1. Zagotować wodę na makaron, osolić i zdjąć z palnika. Wrzucić makaron i przez trzy minuty trzymać pod przykryciem, następnie odcedzić i przelać zimna wodą. Zagotować wodę w mniejszym garnku.
  2. W miedzy czasie obrać i pokroić marchewkę w cienkie i nie za długie słupki. Zblanszować. Por pokroić w półkrążki i przelać gorąca woda. Paprykę pokroić w paski o długości takiej jak marchewka. Białą rzodkiew obrać i pokroić w ten sam sposób. Kukurydzę odcedzić.
  3. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki. Posolić, dodać pieprz i paprykę, usmażyć na oliwie (jeśli ktoś jest w posiadaniu oliwy z bazylia, to można odrobinę dolać na patelnię).
  4. Makaron, jeśli dobrze odciekł, należy trochę pokroić, ponieważ nitki są zbyt długie i nie będzie się dało dobrze wymieszać składników. Składniki zmieszać ze sobą.
Przygotowanie dressingu
  1. Cytrynę wycisnąć przez sitko, lub dłoń, aby pestki i miąższ nie dostały się do naczynia. Do cytryny dolać oliwę i sos sojowy. Czosnek przepuścić przez praskę, posolić, dodać pieprzu. Dolać wody i dobrze rozmieszać, żeby sol się rozpuściła. Dodać odrobinę suszonej pietruszki. Przygotowanym dressingiem zalać sałatkę i dobrze wymieszać.

Podziel się: