Sałatka wiosenna

  • 21 kwietnia 2013
  • Przez Artur

Skoro uskuteczniliśmy ją na wiosnę, to i wiosenna w nazwie, acz szczerze mówiąc nowalijek to w niej niewiele jest.


Sałatka wiosenna
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Sałatka wiosenna
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Sos
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Kapustę, po zdjęciu „badziewia”, szatkujemy, ale nie za cienko (ma ją być czuć), marchewkę obieramy i trzemy na grube wióry, rzodkiewki kroimy w „ćwierćplasterki” (znaczy najpierw całą na krzyż, a potem w plasterki), cebulę w kostkę, a sałatę wedle uznania. Ja kroję tak jak w KFC, czyli najpierw w paski, a później w „prostokąt” (o ile można sałatę w prostokąt pokroić). Teraz wystarczy wrzucić to do sporej miski, wymieszać i zabrać się za przygotowanie sosu.
  2. Czosnek, po obraniu, siekamy, wrzucamy do miseczki (doskonały do tego jest moździerz, ale mnie się nigdy nie chce go myć), zasypujemy solą i rozcieramy na papkę (jak się nie uda to nie ma tragedii). dodajemy sok z cytryny i przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwilę, coby się przegryzło. Po kilku minutach wlewamy oliwę, znowu mieszamy, wlewamy jogurt i mieszamy bardzo dokładnie. W czasie tej operacji jogurt może się nam leciutko zważyć, ale nie ma tragedii, w produkcie finalnym i tak nie będzie tego widać.
  3. Teraz wszystkie składniki, czyli sałatkę i sos, łączymy ze sobą, dobrze mieszamy i podajemy. Sałatka „odstana” robi się lekko oklapła, acz nie traci nic ze swych walorów smakowych. To co widać na zdjęciu to wersja dla Izy, czyli tylko doprawiona solą , pieprzem i ostrą papryką.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.