Schab po góralsku

  • 27 września 2009
  • Przez Artur

Będąc kiedyś w Zakopanem (a może w Zakopanym, nigdy nie wiem) jedliśmy takie cudeńko z Izą w knajpce na Krupówkach. Tamten był o niebo lepszy bo po pierwsze primo z oscypkiem, a po drugie primo z grilla opalanego bukowym drewnem.

Ten nasz z patelni też był niezły 😀

Zapisz

Schab po góralsku
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Schab po góralsku
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Dodatkowo
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Kotlety delikatnie rozklepać tępa stroną noża lub ręką, oprószyć solą zmiękczającą i przyprawą do karczku, ułożyć w misce, skropić octem i oliwą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
  2. Na patelni rozgrzać smalec, przysmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia włożyć pokrojoną w krążki cebulę i kiedy się przyrumieni posypać kotlety startym serem, przykryć patelnię i roztopić ser.
  3. Podawać obłożone przysmażoną cebulką.
Inne informacje

Jako dodatek mogą być smażone ziemniaki i sałatka z ogórków konserwowych.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.