Schab ze śliwkami

  • 6 listopada 2011
  • Przez Artur
Schab ze śliwkami
Wydruk przepisu
Jak na pierwszy raz to nawet się udało. Tak do końca to zadowolony nie jestem, bo przecie żubrówka najlepsza jest z sokiem jabłkowym, a nie z suszonymi śliwkami, ale czegóż się dla świąt nie robi 😉
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Schab ze śliwkami
Wydruk przepisu
Jak na pierwszy raz to nawet się udało. Tak do końca to zadowolony nie jestem, bo przecie żubrówka najlepsza jest z sokiem jabłkowym, a nie z suszonymi śliwkami, ale czegóż się dla świąt nie robi 😉
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
Marynata
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa
  1. Gorczycę, jałowiec i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, dosypujemy paprykę i dobrze mieszamy. Zalewamy sosem sojowym, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy oliwę, mieszamy i znowu odstawiamy na 10 – 15 minut.
  3. W tym czasie schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy (najlepiej widelcem do pieczeni) i dokładnie nacieramy solą i pieprzem, i wkładamy do pojemnika.
  4. Gotową marynatę mieszamy z wodą, zalewamy nią mięso i odkładamy je na co najmniej 24 godziny (można dłużej, efekt jest lepszy) w chłodne miejsce, często odwracając.
Macerowanie śliwek
  1. Śliwki wsypujemy do pojemnika (z pokrywką), zalewamy żubrówką i odstawiamy na 12 godzin (co najmniej).
Przygotowanie potrawy
  1. Zamacerowany schab opłukujemy z marynaty, przebijamy długim ostrym nożem robiąc przez środek „tunel”, nadziewamy śliwkami, układamy na blasze, podlewamy smalcem i pieczemy w temperaturze 190˚C przez 30 minut, podlewając wrzątkiem.
  2. Potem temperaturę zmniejszamy do 160˚C, wrzucamy do brytfanki liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i pieczemy, często polewając mięso wytworzonym sosem, przez 50 minut, uzupełniając wrzątkiem sos.
  3. Po upieczeniu kroimy schab na plastry i podajemy go z kluskami śląskimi, piure ziemniaczanym z sosem śliwkowym i kapustą biała duszoną lub z modrą kapustą.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.