Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Schab ze śliwkami
Boże Narodzenie Wieprzowina

Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami
Wydruk przepisu
Jak na pierwszy raz to nawet się udało. Tak do końca to zadowolony nie jestem, bo przecie żubrówka najlepsza jest z sokiem jabłkowym, a nie z suszonymi śliwkami, ale czegóż się dla świąt nie robi 😉
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Schab ze śliwkami
Wydruk przepisu
Jak na pierwszy raz to nawet się udało. Tak do końca to zadowolony nie jestem, bo przecie żubrówka najlepsza jest z sokiem jabłkowym, a nie z suszonymi śliwkami, ale czegóż się dla świąt nie robi 😉
Porcje
6 porcji
Porcje
6 porcji
Składniki
Marynata
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa
  1. Gorczycę, jałowiec i ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, dosypujemy paprykę i dobrze mieszamy. Zalewamy sosem sojowym, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy oliwę, mieszamy i znowu odstawiamy na 10 – 15 minut.
  3. W tym czasie schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy (najlepiej widelcem do pieczeni) i dokładnie nacieramy solą i pieprzem, i wkładamy do pojemnika.
  4. Gotową marynatę mieszamy z wodą, zalewamy nią mięso i odkładamy je na co najmniej 24 godziny (można dłużej, efekt jest lepszy) w chłodne miejsce, często odwracając.
Macerowanie śliwek
  1. Śliwki wsypujemy do pojemnika (z pokrywką), zalewamy żubrówką i odstawiamy na 12 godzin (co najmniej).
Przygotowanie potrawy
  1. Zamacerowany schab opłukujemy z marynaty, przebijamy długim ostrym nożem robiąc przez środek „tunel”, nadziewamy śliwkami, układamy na blasze, podlewamy smalcem i pieczemy w temperaturze 190˚C przez 30 minut, podlewając wrzątkiem.
  2. Potem temperaturę zmniejszamy do 160˚C, wrzucamy do brytfanki liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i pieczemy, często polewając mięso wytworzonym sosem, przez 50 minut, uzupełniając wrzątkiem sos.
  3. Po upieczeniu kroimy schab na plastry i podajemy go z kluskami śląskimi, piure ziemniaczanym z sosem śliwkowym i kapustą biała duszoną lub z modrą kapustą.