Śledzie w occie

  • 15 sierpnia 2016
  • Przez Artur

No i znowu Pinterest. Pokazały mi się śledzie w occie i nabrałem takiej ochoty na takowe, że se uskuteczniłem. Po dobie przy mieszaniu rozszedł się taki zapach… Wytrzymałem jednakowoż i po 4 (słownie czterech) dniach się okazało, że smak idzie w parze z zapachem.
Podsumowanie – ostatni raz takie śledziki jadłem jakieś 30 lat temu będąc na wycieczce w Zakopanem, bo jak wiadomo nikt tak nie przyrządza śledzi jak Górale.

Rybki po odstaniu w lodówce przez tydzień nabrały takiego smaku i aromatu… Tego się nie da opisać, to trzeba zrobić i spróbować  🙂

Śledzie w occie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 1 l 30 minut
Czas oczekiwania
4 dni
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 1 l 30 minut
Czas oczekiwania
4 dni
Śledzie w occie
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 1 l 30 minut
Czas oczekiwania
4 dni
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 1 l 30 minut
Czas oczekiwania
4 dni
Składniki
Porcje: słoik 1 l
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie. Zmieniamy wodę co godzinę 2 - 3 razy, żeby wypłukać zbyt dużą ilość soli.
  2. Cebulę kroimy w półkrążki, a śledzie na 3 kawałki.
  3. Przekładamy całość do miski i dodajemy przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, liście laurowe i ziele angielskie, wlewamy ocet, olej oraz wodę. Dokładnie mieszamy.
  4. Przekładamy do plastikowego pojemnika. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 dni. Od czasu do czasu warto je przemieszać.
Inne informacje

W oryginale był słoik, ale taka ilość do małego nie włazi, a duży się w lodówce nie mieścił, więc stanęło na plastiku. Słoiczek zakupiłem później, przyda się do zrobienia następnych.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.