Śledzie w occie
Porcje Czas przygotowania
1słoik 1 l 30minut
Czas oczekiwania
4dni
Porcje Czas przygotowania
1słoik 1 l 30minut
Czas oczekiwania
4dni
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie. Zmieniamy wodę co godzinę 2 – 3 razy, żeby wypłukać zbyt dużą ilość soli.
  2. Cebulę kroimy w półkrążki, a śledzie na 3 kawałki.
  3. Przekładamy całość do miski i dodajemy przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, liście laurowe i ziele angielskie, wlewamy ocet, olej oraz wodę. Dokładnie mieszamy.
  4. Przekładamy do plastikowego pojemnika. Zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 dni. Od czasu do czasu warto je przemieszać.
Pozostałe informacje

W oryginale był słoik, ale taka ilość do małego nie włazi, a duży się w lodówce nie mieścił, więc stanęło na plastiku. Słoiczek zakupiłem później, przyda się do zrobienia następnych.

Podziel się: