Śledzie w oleju

  • 18 września 2016
  • Przez Artur

Zrobiłem śledziki w occie, niestety Koleżanka Małżonka ocet ze swojego menu wywaliła i pomimo okrutnej na rybkę ochoty nie dała się skusić na więcej niż kęs.

Pogmerałem więc tradycyjnie w Internetach i z kilku przepisów wykombinowałem jeden. Z kilku, bo w każdym było coś co mi nie pasowało, względnie u nasz na wsi było niedostępne, a żem leniwy okrutnie to mi się do miasta jechać nie chciało. Śledzie, jak każde, musiały swoje w lodówce odleżeć i, jak zwykle, okazało się iż im dłuższe leżenie, tym smak lepszy. Niestety majtasy były tak słone, że nawet po kilkukrotnym płukaniu owego nadmiaru nie udało się pozbyć. Na przyszłość będę pamiętał, coby śledziki przed moczeniem spróbować.

Potrawa w sam raz na święta, ale nie zawadzi zrobić ją bez okazji.

Śledzie w oleju
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas oczekiwania
ok 4 dni
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas oczekiwania
ok 4 dni
Śledzie w oleju
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas oczekiwania
ok 4 dni
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 40 minut
Czas oczekiwania
ok 4 dni
Składniki
Przyprawy
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Filety wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę do odsolenia. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
  3. Śledzie odsączmy, względnie suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 2 – 3 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. W sporym słoiku układamy warstwę cebuli, na niej warstwę śledzi, który oprószamy pieprzem i papryką. Znowu kładziemy cebulkę, wrzucamy listek laurowy i ziarnko ziela, i przykrywamy śledziami. Ostatnią warstwą musi być cebula.
  5. Zalewamy wszystko olejem, zamykamy słoik i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.
Inne informacje

Uwagi techniczne:

  • zamiast wody można użyć mleka, ale nie uhatego, tylko zwykłego z woreczka
  • zamiast przekładać cebulę przyprawami, można olej delikatnie podgrzać z przyprawami i odstawić do wystygnięcia, ale z tytułu wielkich mecyjów i dłuższego czekania to mi się tak robić nie chce
  • słoik może być typu twist (dla niekumanych – z zakrętką), ale wedle mnie najlepszy jest wek z zatrzaskiem
  • po zalaniu olejem trzeba słoik trochu pokiwać, żeby nam powietrze uciekło

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.