Śledzie w oleju
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Czas oczekiwania
ok 4dni
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Czas oczekiwania
ok 4dni
Składniki
Przyprawy
Sposób przygotowania
  1. Filety wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę do odsolenia. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
  3. Śledzie odsączmy, względnie suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 2 – 3 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. W sporym słoiku układamy warstwę cebuli, na niej warstwę śledzi, który oprószamy pieprzem i papryką. Znowu kładziemy cebulkę, wrzucamy listek laurowy i ziarnko ziela, i przykrywamy śledziami. Ostatnią warstwą musi być cebula.
  5. Zalewamy wszystko olejem, zamykamy słoik i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.
Pozostałe informacje

Uwagi techniczne:

  • zamiast wody można użyć mleka, ale nie uhatego, tylko zwykłego z woreczka
  • zamiast przekładać cebulę przyprawami, można olej delikatnie podgrzać z przyprawami i odstawić do wystygnięcia, ale z tytułu wielkich mecyjów i dłuższego czekania to mi się tak robić nie chce
  • słoik może być typu twist (dla niekumanych – z zakrętką), ale wedle mnie najlepszy jest wek z zatrzaskiem
  • po zalaniu olejem trzeba słoik trochu pokiwać, żeby nam powietrze uciekło

Podziel się: