Śledzie w oliwie

Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Przepisu osobiście nie wypróbowałem bo… długo by wymieniać. Strasznie mi te ryby w czytaniu zasmakowały i jak mi się uda dostać kiedyś świeże śledzie to sobie taką rybkę uskutecznię na pewno. Gorzej będzie z kurkami, ale jakoś dam radę 😉 Przepis pochodzi z gazety „Kobieta współczesna”, która była wydawana w latach 30 ubiegłego wieku, a jej adresatkami były nowoczesne gospodynie (nie mylić z gosposiami) domowe. Temu też postanowiłem zachować oryginalną pisownię.
Porcje
1 porcja
Porcje
1 porcja
Śledzie w oliwie
Wydruk przepisu
Przepisu osobiście nie wypróbowałem bo… długo by wymieniać. Strasznie mi te ryby w czytaniu zasmakowały i jak mi się uda dostać kiedyś świeże śledzie to sobie taką rybkę uskutecznię na pewno. Gorzej będzie z kurkami, ale jakoś dam radę 😉 Przepis pochodzi z gazety „Kobieta współczesna”, która była wydawana w latach 30 ubiegłego wieku, a jej adresatkami były nowoczesne gospodynie (nie mylić z gosposiami) domowe. Temu też postanowiłem zachować oryginalną pisownię.
Porcje
1 porcja
Porcje
1 porcja
Składniki
Porcje: porcja
Sposób przygotowania
  1. Moczyć śledzie 12 godz. w wodzie, 12 godz. w mleku.
  2. Wyjąć obmyć w occie i wytrzeć, wyjąć ości i skórkę obciągnąć.
  3. Układać do słoja, przekładając krojoną cebulą parzoną, rydzami marynowanemi, listkami bobkowemi, korzeniami i zalać oliwą; po 3-4 dniach dobre do użytku.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.