Spaghetti carbonara

  • 11 września 2016
  • Przez Artur

Skąd się wziął ten przepis, to nawet najstarsi górale nie wiedzą, a poważnie – pochodzi z Włoch, jak znakomita większość receptur na makarony. Ponoć była to potrawa węglarzy, acz znalazłem również, iż wymyślili to włoscy żołnierze w czasie II wojny światowej. Jak zwał, tak zwał, makaronik jest pyszny, sycący i okrutnie nie dietetyczny. To jest wersja „po mojemu”, znaczy z dodatkiem cebulki (w oryginale jest czosnek).

Przepis tak prosty w przygotowaniu, że nawet średnio ogarnięty facet sobie poradzi. No chyba że…

Spaghetti carbonara
Wydruk przepisu
Porcje
2 porcje
Porcje
2 porcje
Spaghetti carbonara
Wydruk przepisu
Porcje
2 porcje
Porcje
2 porcje
Składniki
Dodatkowo
  • smalec do podsmażenia boczku
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy boczek i jak się zaczyna rumienić, dodajemy cebulę, przyprawiamy ostrą papryką i chwilę podsmażamy razem.
  3. Ser ucieramy na tarle o drobnych oczkach i mieszamy z jajkami i śmietaną.
  4. Makaron gotujemy al dente (obowiązkowo w dużym garnku – łatwiej się miesza całość), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy z podsmażony boczek i chwilę podgrzewamy razem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sos z jajek, sera i śmietany, i chwilę mieszamy.
  5. Potrawa jest gotowa kiedy ser zacznie się ciągnąć.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.

  • Wygląda obłędnie. 🙂

    • Halszczak

      A dziękuję 😀