Stek z karczku

  • 9 sierpnia 2016
  • Przez Artur

Właściwie to powinno być w cudzysłowie, bo taki z tego stek jak ze mnie fotograf, ale…
Koleżanka Małżonka przygotowała, znaczy doprawiła odpowiednio, a ja upiekłem.

Rzecz może i niezbyt górnolotna, ale dla „fizycznego” (czytaj pracownika bezpośrednio produkcyjnego) w szam raz. Pożywna (czytaj – kaloryczna), wysoko energetyczna (czytaj – tłusta jak diabli) i, co najważniejsze, szybka w przygotowaniu (czytaj jak chcesz).
To ostatnie jest ważne przy przebywaniu na delegacji, czyli z dala od domu i żoninej kuchni.

Stek z karczku
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 "fizyczny" 10 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
1 "fizyczny" 10 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8 minut 30 minut
Stek z karczku
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 "fizyczny" 10 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
1 "fizyczny" 10 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8 minut 30 minut
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Porcje: "fizyczny"
Sposób przygotowania
  1. Karczek delikatnie rozbijamy (najlepiej pięścią). Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, układamy karczek i smażymy na mocnym ogniu 3 minuty.
  3. Przewracamy kotlety, zmniejszamy ogień i dosmażamy 5 minut.
  4. Podajemy ze smażonymi ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
Inne informacje

To jest mięso średnio wysmażone, ale spokojnie można zrobić krwiste lub mocno wysmażone. Mnie osobiście to pierwsze jakoś nie bardzo pasuje, a to drugie jest niejadalne, no chyba, że ktoś lubi podeszwę na gorąco.

Zamiast zestawu podanego prze ze mnie, można spokojnie mięsko podać z piure ziemniaczanym (okraszamy tłuszczykiem ze smażenia) względnie frytkami i dowolną sezonową surówką.

Tak to wyglądało na talerzu

Stek z karczku

Jakoś nie mogłem napisać "steki", bo przecie stek jest z wołowiny.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.