Stek z karczku
Porcje Czas przygotowania
1„fizyczny” 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
1„fizyczny” 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
8minut 30minut
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Karczek delikatnie rozbijamy (najlepiej pięścią). Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, układamy karczek i smażymy na mocnym ogniu 3 minuty.
  3. Przewracamy kotlety, zmniejszamy ogień i dosmażamy 5 minut.
  4. Podajemy ze smażonymi ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
Pozostałe informacje

To jest mięso średnio wysmażone, ale spokojnie można zrobić krwiste lub mocno wysmażone. Mnie osobiście to pierwsze jakoś nie bardzo pasuje, a to drugie jest niejadalne, no chyba, że ktoś lubi podeszwę na gorąco.

Zamiast zestawu podanego prze ze mnie, można spokojnie mięsko podać z piure ziemniaczanym (okraszamy tłuszczykiem ze smażenia) względnie frytkami i dowolną sezonową surówką.

Tak to wyglądało na talerzu

Stek z karczku

Jakoś nie mogłem napisać „steki”, bo przecie stek jest z wołowiny.

Podziel się: