Surówka z czarnej rzepy

  • 23 listopada 2016
  • Przez Artur

Cudze chwalicie swego nie znacie, chciałoby się napisać, bo w zalewie różnej maści krewetek, topinamburów i innego ustrojstwa zapominamy o naszych, swojskich produktach.

Poczytałem co nieco o warzywku i się okazało, że czarna rzepa, zwana również czarną rzodkwią, jest bardzo cenną rośliną, używaną w kuchni i przemyśle kosmetycznym. Okrutnie ostra, o wyraźnym „rzodkiewkowym” smaku bardzo pasuje do wołowiny

Surówka z czarnej rzepy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Surówka z czarnej rzepy
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Rzepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach.
  2. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy
  3. Doskonała do wołowiny.
Inne informacje

Żeby nie było, dokładnie nie znalazłem skąd się warzywo u nas wzięło, ale jadali je już Egipcjanie, więc musi być stare 😉

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.

  • Widzę, że rzepka Wam spasowała :). Można też dodać do sałatki kukurydzy (jeśli lubicie), dobrze się komponuje.
    Buziaki
    Ewa

    • Nom. Rewelacyjny smak, acz podeszliśmy do niej z duuużą dozą nieśmiałości 😀