Surówka z czerwonej kapusty

Pomyślałem sobie, że skoro jest surówka z białej kapusty, to przecie i z czerwonej można takową uskutecznić, a jako że w lodówce zalegało ćwierć główki, takoż i powstała (przy sporym udziale internetu i prywatnych zbiorów własnych) surówka. Przy dodatkach zapanowała ogólna dowolność, czyli co było pod ręką, a pasowało (moim zdaniem) do surówki to w niej wylądowało.

Nie próbowałem samej, ale z dodatkiem majonezu (na miskę ze zdjęcia dałem łyżeczkę majonezu) smakuje trochu jak kolesław. Ogólnie doskonała do wszelakiego rodzaju mięsiwa, dziewczyny (dwie) jadły z duszonym indykiem, ja z trzecią dziewczyną do karczku z grilla (dokładnie patelni grillowej) z żółtym serem.

Na zdjęciu przed dodaniem majonezu.

Surówka z czerwonej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Surówka z czerwonej kapusty
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Kapustę trzeba bardzo dokładnie wypłukać i cieniutko poszatkować. Rzodkiewkę kroimy w kostkę (jak kto lubi, ale ja kroję „średnio-grubą”), cebulkę w piórka, marchewkę trzemy na grubym tarle (żeby było „czuć”).
  2. Mieszamy wszystko w sporym naczyniu, solimy i odstawiamy na minimum godzinę, żeby kapustę zmiękła. Po tym czasie doprawiamy, znowu mieszamy i jeszcze raz odstawiamy.
  3. Podajemy „sote” lub wymieszaną z majonezem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.