Surówka „zielona”

  • 29 października 2016
  • Przez Artur

Jak zwykle mieliśmy dylemata, co podać do mięska i jak zwykle postanowiliśmy zrobić coś z niczego. Właściwie to nie tyle z niczego, a z tego co było w lodówce, więc tradycyjnie powstała surówka „na winie”.

Po ułożeniu ingrediencji na kuchennym blacie, okazało się, że wszystkie składniki są zielone. No głupio jakoś tak. Cytując Dziadka – „Co to ja, królik jestem?”. Na szczęście w lodówkowej szufladzie była czerwona papryka, takoż i postanowiliśmy złamać kolorek za jej pomocą. Oczywiście następna dylemata – czym to polać? Sos vinaigrette? Raczej do sałatowych surówek, tu za dużo wszystkiego. Stanęło więc na majonezie, ale sklepowy?? Nieeee…

Koniec końców majonezik został zrobiony i „uszlachetniony” pieprzem kajeńskim, co wybitnie podniosło jego walory smakowo zapachowe i nadało suróweczce odpowiedniego charakterku.

Surówka „zielona”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Surówka „zielona”
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 20 minut
Sposób przygotowania
  1. Kapustę oczyścić i pokroić w cienki paski.
  2. Ogórka umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
  4. Łodygę selera umyć i pokroić w plasterki.
  5. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w półkrążki.
  6. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać.
  7. Przed podaniem doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.