Święta za pasem czyli piernik na szybko
Porcje
1keksówka
Porcje
1keksówka
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, sól i proszek do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i powoli miksując dodajemy do mąki. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem.
  3. Keksówkę ok. 20 cm smarujemy masłem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
Inne informacje

Jeżeli ktoś lubi, można dodać posiekane orzechy włoskie (ok. 2 łyżki) lub kandyzowaną skórkę pomarańczową (ok. 1 łyżkę), wtedy piernik będzie jeszcze bardziej aromatyczny

Podobne wpisy

Podziel się: