Szarlotka

  • 16 października 2011
  • Przez Artur
Szarlotka
Wydruk przepisu
Popisowe ciasto Koleżanki Małżonki, czyli szarlotka. Najlepsza oczywiście z jabłkami typu szara reneta, ale w ostateczności może być inna odmiana. Uwaga techniczna – zamiast robienia marmolady jabłkowej, wystarczy pokrojone w drobną kostkę jabłka ułożyć na pierwszej warstwie, posypać je cynamonem (można dodać 2-3 rozgniecione goździki), a dalej postępować wedle przepisu.
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Szarlotka
Wydruk przepisu
Popisowe ciasto Koleżanki Małżonki, czyli szarlotka. Najlepsza oczywiście z jabłkami typu szara reneta, ale w ostateczności może być inna odmiana. Uwaga techniczna – zamiast robienia marmolady jabłkowej, wystarczy pokrojone w drobną kostkę jabłka ułożyć na pierwszej warstwie, posypać je cynamonem (można dodać 2-3 rozgniecione goździki), a dalej postępować wedle przepisu.
Porcje
1 blaszka
Porcje
1 blaszka
Składniki
Dodatkowo
Porcje: blaszka
Sposób przygotowania
  1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować, dodać cukier i utłuczoną wanilię (lub cukier wanilinowy). Wymieszać i ostudzić.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i wymieszać dokładnie siekając nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka i śmietanę oraz utłuczoną wanilię i szybko zagnieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Następnie wyjąć, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać równomiernie bułką tartą i pokryć masą jabłkową.
  4. Rozwałkować drugą część ciasta, ostrożnie przenieść (najlepiej na wałku) i przykryć nią jabłka.
  5. Piec ok 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Upieczoną szarlotkę posypać przez sitko cukrem pudrem.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.