Sznycle mielone z kurczaka

  • 13 grudnia 2009
  • Przez Artur
Sznycle mielone z kurczaka
Wydruk przepisu
To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam, że były by mielone trochu mniej zbite, acz przyczyną mogło być „nieopanierowanie” przed smażeniem. Do tego wszystkiego kapustka zasmażana i ziemniaki piure.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Sznycle mielone z kurczaka
Wydruk przepisu
To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam, że były by mielone trochu mniej zbite, acz przyczyną mogło być „nieopanierowanie” przed smażeniem. Do tego wszystkiego kapustka zasmażana i ziemniaki piure.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje ok 30 minut
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Umyte piersi z kurczaka zemleć w maszynce, dodać namoczoną i odciśnięta bułkę, łyżkę masła, 3 surowe żółtka i sól do smaku. Wymieszać i połączyć z pianą ubitą z 2 białek.
  2. Formować sznycelki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Podawać z ziemniakami piure i surówką z kwaszonej kapusty.

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.