Szynka z szynkowara

  • 17 kwietnia 2011
  • Przez Artur

Przepis nie jest mój, podobno pochodzi z forum Wyrób wędlin sposobem domowym


Szynka z szynkowara
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 szyneczka ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
2 godziny 2 dni
Porcje Czas przygotowania
1 szyneczka ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
2 godziny 2 dni
Szynka z szynkowara
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
1 szyneczka ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
2 godziny 2 dni
Porcje Czas przygotowania
1 szyneczka ok 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
2 godziny 2 dni
Składniki
Porcje: szyneczka
Sposób przygotowania
  1. Z kawałka szynki lub łopatki wieprzowej ok. 1,0 – 1,2 kg wycinamy wszystko to czego nie chcemy później w niej jeść, następnie dzielimy na mniej więcej równe kawałki 5 - 6 cm i delikatnie (nie jak na kotlety) traktujemy je tłuczkiem do mięsa , tak aby naruszyć strukturę (później szynka nie będzie się rozlatywała przy krojeniu). Teraz z połowy szklanki wody, jednej łyżeczki cukru pudru i (jeśli ma być różowa) 2 pełne łyżeczek soli peklującej (ok. 20 - 25g nie dodaję już soli ) robimy zalewę. Na rozbite kawałki szynki sypiemy szczyptę gałki muszkatołowej, trochę świeżo zmielonego pieprzu i zalewamy to przygotowaną wcześniej zalewą. Wszystko razem dość dokładnie i długo wyrabiamy, by mięso wchłonęło wodę a całość zaczęła się kleić (tak ok. 5-8 min) Tak przygotowane mięso wstawiamy na dobę do lodówki nie zapominając przykryć go szczelnie np. folią spożywczą.
  2. Po około 24 godzinach wyjmujemy z lodówki mięso ( jeśli ktoś chce mieć galaretkę, to wyrabiamy je raz jeszcze, przesypując łyżeczką żelatyny spożywczej ) i upychamy w szynkowarze nie zapominając włożyć do środka woreczka foliowego ( bez niego będzie duży problem z wyjęciem szynki ). Mięso powinno być tak upchane, by nie było pustych miejsc ( ja zawsze parę razy stuknę szynkowarem o blat szafki ubijając w ten sposób mięso ), zawiązujemy dość ciasno woreczek foliowy i zamykamy szynkowar. Wstawiamy do lodówki na kolejną dobę.
  3. Po około 24 godzinach wyjmujemy szynkowar z lodówki i wstawiamy go do garnka z letnia wodą , pamiętając, by wody w garnku było zawsze powyżej poziomu mięsa w szynkowarze ( w razie odparowania w trakcie gotowania dolewamy gorącej wody ), włączamy kuchenkę i parzymy przez 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Dla wszystkich , którzy nie posiadają termometru - temperaturę tą osiąga się w momencie gdy z pod szynkowaru zaczynają pojawiać się pojedyncze bąbelki. Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar i wstawiamy od razu do zimnej wody. Zimny już szynkowar wstawiamy na parę godzin do lodówki, ja zwykle wstawiam na noc. Rano wyjmujemy szyneczkę z szynkowaru i mamy już wspaniałą wędlinę na śniadanie.
Inne informacje

Tak już na marginesie parę uwag pomocniczych . Ja zawsze zaczynam wieczorem wtedy szynka jest gotowa na rano, dobór przypraw, jak i rodzajów mięsa jest całkowicie dowolny – można mieszać różne rodzaje mięs i doprawiać je według uznania, własnego gustu i smaku. Ja robię też szynkę tzw. mielonkę – część mięsa kroję na kawałki, a cześć mielę na grubych oczkach – dalej jak wyżej. Można robić też boczek – czy to właśnie mielony, czy też rolowany. Dowolność eksperymentowania.

Podałem wam sprawdzony przepis , który własnoręcznie wypróbowałem i z którego korzystam już po raz........kolejny. Szynka zawsze się udaj i zawsze jest pyszna – nie ma porównania do tych ze sklepu gdzie z 1 kg mięsa otrzymuję się 2 kg szynki, tutaj będzie jej ok. 0,8kg do 1kg. zależnie od wsadu.

I na koniec – przepis długi, bo starałem się go przekazać jak najdokładniej, natomiast cały etap produkcji jest dziecinnie łatwy i zajmuje tylko chwilę.

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.