Tarta z jabłkami

  • 22 października 2011
  • Przez Artur

Justyna pozazdrościła Mamusi (znacz Koleżance Małżonce) ciasta i postanowiła upiec swoją wersję szarlotki. Niestety jako, że ta ostatnia jest „zarezerwowana” dla Mamy, takoż i „powstała” tarta. Zrobione bez skórki (nikt nie lubi), podane bez bitej śmietany.

Tarta z jabłkami
Wydruk przepisu
Porcje
1 forma do tarty
Porcje
1 forma do tarty
Tarta z jabłkami
Wydruk przepisu
Porcje
1 forma do tarty
Porcje
1 forma do tarty
Składniki
Dodatkowo
Porcje: forma do tarty
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poddusić. Dodać skórkę z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru.
  2. Masło, proszek do pieczenia, mąkę, imbir i masło posiekać i zagnieść ciasto.
  3. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę wyłożyć na formę do tarty (formę można lekko posmarować masłem).
  4. Na ciasto wyłożyć podprażone jabłka i pokruszyć na nie pozostałe ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
  5. Ubić kremówkę z cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Wyłożyć na przestudzone ciasto. Podawać natychmiast.
Inne informacje

Oryginalny przepis pochodzi z bloga sto kolorów kuchni i jest jak najbardziej zjadliwy.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.