Tort Rafaello

  • 27 kwietnia 2014
  • Przez Artur
Tort Rafaello
Wydruk przepisu
Wbrew pozorom torcik dosyć łatwy w wykonaniu, mało słodki i rewelacyjny smakowo. Niestety czas oczekiwania jest trochu (jak dla mnie) za długi, ale naprawdę warto było poczekać. Tradycyjnie, któraś z dziewczyn znalazła w sieci (nie mam pojęcia gdzie), a Iza upiekła i obfotografowała.
Porcje
1 tort
Porcje
1 tort
Tort Rafaello
Wydruk przepisu
Wbrew pozorom torcik dosyć łatwy w wykonaniu, mało słodki i rewelacyjny smakowo. Niestety czas oczekiwania jest trochu (jak dla mnie) za długi, ale naprawdę warto było poczekać. Tradycyjnie, któraś z dziewczyn znalazła w sieci (nie mam pojęcia gdzie), a Iza upiekła i obfotografowała.
Porcje
1 tort
Porcje
1 tort
Składniki
Ciasto
Masa
Dodatkowo
Porcje: tort
Sposób przygotowania
Biszkopt
  1. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Żółtka roztrzepać i dodać do piany.
  3. Na koniec, po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  4. Dno tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 20 min w 180 i 15 min 150 st, studzić w uchylonym piekarniku.
Masa
  1. Rozpuścić na parze czekoladę, przestudzić.
  2. Ubić kremówkę i do ubitej na sztywno dodać kwaśną śmietanę, śnieżkę i rozpuszczoną czekoladę, pod koniec wsypać wiórki kokosowe.
Dekorowanie
  1. Wystudzony biszkopt podzielić na 3 części, każdą nasączyć spirytusem rozmieszanym z wodą, cukrem i sokiem z cytryny, przełożyć przygotowaną masą i udekorować.
  2. Gotowy torcik wstawić na minimum 4 godziny do lodówki.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.