Utopence
Porcje Czas przygotowania
1słój 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
ok 20minut 14dni
Porcje Czas przygotowania
1słój 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
ok 20minut 14dni
Składniki
Zalewa
Sposób przygotowania
  1. Zalać przyprawy wodą i zagotować. Potrzymać chwilę na ogniu, wyłączyć i dodać sól. Ostudzić i połączyć z octem.
  2. Cebulę oczyścić i pokroić w półkrążki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski, Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  3. Parówki ponacinać wzdłuż i powkładać w nacięcia paski papryki.
  4. W pojemniku ułożyć warstwę cebuli, posypać czosnkiem i papryką i ułożyć parówki. Czynność powtórzyć. Ostatnią warstwą ma być cebula.
  5. Zalać wystudzoną zalewą, przykryć i odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce.
  6. Podawać do świeżego pieczywa i kufelka dobrze schłodzonego piwa.
Pozostałe informacje

Nie mam pojęcia czy Czesi robią utopce z lubczykiem, ale jakoś tak mi to ziółko pasowało.

No cóż… Smak nie ten co kiedyś, ale i składniki inne, niemniej dobre. Twarde, ostrawe (ale bez przesady) i jakieś takie jędrne. Zupełnie nie przypominają serdelków 🙂

Podziel się: